Scholierenkoepel juicht vak interlevensbeschouwelijke dialoog toe

12 dec 2023

Reactie van de Scholierenkoepel

BRUSSEL - Minister Ben Weyts en Koen Pelleriaux kondigen vandaag een nieuwe fase aan voor het vak ‘Interlevensbeschouwelijke dialoog’. Er komt een uitbreiding van het proefproject binnen het GO! waarbij leerlingen van de derde graad naast een uur levensbeschouwing ook een uur interlevensbeschouwelijke dialoog per week krijgen. De Vlaamse Scholierenkoepel staat positief tegenover de uitbreiding van dit proefproject en hoopt dat het als inspiratie kan dienen voor de andere onderwijsverstrekkers. Uit een recente bevraging bij 10.930 scholieren blijkt immers dat 62% de levensbeschouwelijke vakken op school als nuttig ervaart.

“In onze focusgesprekken bleek dat vooral leerlingen die geloven deze vakken van groot belang vinden, omdat ze hierin antwoorden vinden op vragen over hun eigen geloof. Het wegvallen van deze vakken zou voor hen een groot gemis zijn”, aldus Lore Sleeckx, voorzitter van de Scholierenkoepel. 

Dezelfde bevraging toont aan dat voor 56% praten met medeleerlingen over religies en overtuigingen   belangrijk is. “Dit soort gesprekken kan zorgen voor meer respect en begrip tussen leerlingen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Het stelt hen in staat om elkaars overtuigingen, tradities en waarden te begrijpen en waarderen.” klinkt het. (voor volledige cijfers, zie onder)

Aan de ene kant wordt de dialoog tussen verschillende religies belangrijk gevonden door scholieren. Aan de andere kant geven heel wat scholieren aan dat ze willen leren over hun eigen godsdienst. Ze benadrukken dat het bewaren van een evenwicht tussen dialoog en het verdiepen van kennis over hun eigen geloof belangrijk is.

Daarom stelt de Scholierenkoepel in een recent gepubliceerd memorandum voor om een nieuw vak te introduceren waarin alle levensbeschouwingen aan bod komen en er ruimte is voor interlevensbeschouwelijke dialoog. Dat er in het GO! nu een vak komt rond interlevensbeschouwelijke dialoog, juichen ze dus toe. “Dit is een vak met veel potentieel. We hopen dat er in dit vak ruimte is voor bezinning en reflectie over waarden en normen, en dat de verkenning van de eigen levensbeschouwing mogelijk blijft." aldus nog Sleeckx.

“In onze focusgesprekken bleek dat scholieren die naar school gaan op vrije scholen het jammer vinden dat ze niet de mogelijkheid hebben om er bij te leren over hun eigen godsdienst.” Vrije (dat zijn voornamelijk katholieke) scholen hebben zelf de keuze hoe ze hun godsdienstonderwijs invullen. Hoewel deze leerlingen in theorie kunnen kiezen voor een andere, officiële school waar ze een eigen godsdienst kunnen volgen, is dit in de praktijk niet altijd gemakkelijk. Dit komt enerzijds doordat er veel vrije scholen zijn. Anderzijds maken leerlingen een schoolkeuze op basis van het aanbod studierichtingen en meer praktische factoren zoals bereikbaarheid en capaciteit.

 

Bijkomende cijfers uit ons onderzoeksrapport

Naar het volledige onderzoeksrapport en ons memorandum.

 

Levensbeschouwelijke vakken

Zo’n 36% van de 10.930 bevraagde scholieren vindt levensbeschouwelijke vakken zoals godsdienst, islamleer, zedenleer, enz. niet tot helemaal niet nuttig. Daartegenover staat dat zo’n 33% van de 10.930 bevraagde scholieren die levensbeschouwelijke nuttig tot heel nuttig vindt. 29% onder hen vindt de vakken matig nuttig.

 

 

De meeste scholieren (43%) vinden het (heel) belangrijk om over verschillende godsdiensten en overtuigingen te kunnen leren op school. Voor een grote groep scholieren (29%) maakt dat niet uit. 25% van de bevraagde scholieren zegt dat het leren over godsdiensten en overtuigingen op school voor hen niet belangrijk tot helemaal niet belangrijk is. 

Verder geeft 56% van de bevraagde scholieren aan dat ze het (heel) belangrijk vinden om over verschillende godsdiensten en overtuigingen te kunnen praten met medeleerlingen. 26% van de scholieren geeft aan dat het hen niet uitmaakt. Voor 15% is dit (helemaal) niet belangrijk.