Deze leerlingenraad organiseerde helemaal zelf een verkiezingsdebat

24 mei 2019

De Vlaamse Scholierenkoepel heeft als ambitie om de leerlingenraden in Vlaanderen en Brussel te versterken. En tijdens die opdracht komen we regelmatig straffe stoten tegen, die we maar al te graag in de kijker zetten. Zoals de leerlingenraad van OLV Ter Duinen in Zeebrugge, die helemaal zelf een verkiezingsdebat organiseerde. We interviewden Debbie Driessens, de scholier achter het initiatief.

Hoe ben je op het idee gekomen om een verkiezingsdebat te organiseren met de leerlingenraad?
Ik zit zelf in een politieke jongerenpartij en ik merkte bij de gemeenteraadsverkiezingen dat heel wat jongeren bij ons op school niet echt op de hoogte zijn van de standpunten van alle partijen. In september is daar niets mee gebeurd, maar ik wou het idee niet laten varen en doordat we voor de twee keer op een schooljaar tijd moeten gaan stemmen hebben we in mei alsnog georganiseerd.

Hoe heb je de leerlingenraad overtuigd?
Ik moest de leerlingenraad van onze andere campus in Heist overtuigen, dus heb ik mijn voorstel eerst gedaan aan de leerlingbegeleider zodat die helemaal mee was.

Hoe reageerden de andere leerlingen en de directie?
In het begin was niet iedereen even hard overtuigd, maar er werd wel over gepraat op de speelplaats. De directie was eerst wat terughoudend, maar eens ze de nodige info hadden, gingen ze mee in het verhaal.

Hoe heb je het proces aangepakt?
Ik heb zelf de contacten gelegd met de politici en de moderator, omdat het makkelijker is dat één iemand dit doet, maar we dachten wel steeds samen na. De dag zelf hebben we alles met de leerlingen gedaan, met ondersteuning van de leerkracht. We zette de zaal klaar zoals wij dat wilden en hebben de politici ontvangen. De leerkrachten MAVO en Nederlands namen ons evenement mee in hun lessen zodat we vragen van de leerlingen konden stellen tijden het debat.

Hebben jullie promotie gevoerd?
In de Paasvakantie zaten mijn leerlingbegeleider en ik samen met Lieven Verstraete, die dag plaatsen we dan ook een foto samen met hem op de Facebookpagina van de leerlingenraad. Ook stelden we een brief op die dan verspreid is via een Smartschoolbericht. De school-sms om leerlingen en hun ouders in te lichten is ook ingeschakeld om op vrijdag nog een sms te versturen naar alle leerlingen. Ook op de schoolkalender in Smartschool stond dit al enkele maanden ingepland.

Wat was de reactie van de politici?
De politici waren onmiddellijk mee in het concept. Ook nadien feliciteerden ze ons met het concept en de uitwerking van het debat, ze vonden het een super initiatief van de leerlingenraad.

En de leerlingen?
Na het debat kreeg ik heel wat positieve reacties, iedereen vond dat ze wel iets bijleerden en dat het ook inhoudelijk interessant was. Een tamelijk groot aandeel van de leerlingen zijn veranderd van mening.

Welke tip zou je een andere scholier met een zot idee geven?
Je moet er volle bak voor gaan, ook al wordt er niet meteen van de directie op in gegaan. Blijf voet bij stuk houden en zet gewoon door. Zorg dat je het concept in je hoofd hebt of op papier (wat nog beter is). Als jij al weet wat je wilt is het gemakkelijker om iemand anders te overtuigen.

Reacties